söndag 12 juni 2011

Balkongdrama

Nu har det snart gått sex veckor sen jag påbörjade växtprojekten på balkongerna och det har hänt en hel del på den tiden. Här kommer en sammanfattning med bilder och text.

I den rosa hinken har det växt så det knakar. Eftersom fröna var ganska gamla trodde jag inte så många av dem skulle gro så jag öste på ganska rejält. Och sen har jag haft svårt för att slita upp dem, men häromdagen gjorde jag en andra gallring. Det har nog varit lite väl varmt och gott på den inglasade balkongen för de har växt snabbt och blivit ganska rangliga. Blir intressant att se om vallmon orkar blomma och om det blir några morötter.

På den inglasade balkongen bor sedan några veckor även en smultronplanta i en gammal mjölkhink. Den började snabbt blomma och med hjälp av en pensel (eftersom det är ont om insekter här inne) är där nu ett tiotal bär som jag väntar på att ska mogna. Hoppas de blir goda!

På utebalkongen växer och frodas alunroten. Idag upptäckte jag dessutom ett almskott (tror jag) i krukan. Undrar hur det kommit dit.

Den rosa krukan har varit den med mest drama. Dahlian blommade fint den första tiden men plötsligt dog den. Tyvärr lät jag den vara kvar i krukan några dagar och det verkade som att anemonerna smittats av någon typ av mögel. Jag klippte bort det sjuka och vi borrade hål i botten på krukan och nu verkar den faktiskt ha frisknat till. Hoppas hoppas!!

I Andreas kruka har det också växt mycket, både på höjden och bredden. Margeriten blommar fint hela tiden och där har kommit knoppar på både lysingen och fuchsian! Tyvärr har lysingen fått ovälkomna gäster i form av löss men jag bekämpar dem med såpvatten och det verkar fungera bra.

För några veckor sen fick jag rosa vallmo av Marie. Än så länge står de i köket och jag funderar på om jag ska våga plantera dem på dahlians plats om jag bytar ut jorden. Vill ju inte att de ska råka ut för smittan den hade.

Vi har också fått denna planta, med det lustiga namnet känguruäpple, av Andreas mamma. Den ska tydligen få jättevackra blommor så det ser vi fram emot!

Så här ser det ut på balkongen just nu. Alla växter är utspridda i ett försök att hindra löss och mögel att sprida sig. Men förhoppningsvis kan jag snart gruppera ihop dem lite snyggt igen.

Om du orkat hänga med ända hit är jag imponerad! Det blev visst ett väldigt långt inlägg...

1 kommentar:

Marie - Med mina händer... sa...

Nåja, det var ju mycket bilder, så jag orkade. Ha ha! Jättespännande ju. Nagelbitande och med rysningar på hela kroppen - hur ska det gå?! :-)

Trevlig helg, söta vän!