söndag 3 juli 2011

Tillbakablick

I tonåren började jag släktforska. Jag gick en nybörjarkurs tillsammans med ett gäng pensionärer, mitt projektarbete på gymnasiet handlade om släktforskning (tidningsartikel om det finns här) och jag gick till och med en högskolekurs i ämnet. Sen halkade jag in på en massa andra tidskrävande intressen och de senaste åren har släktforskningen legat på is. Men nu börjar jag bli grymt sugen på att ta upp det igen, här är några anledningar till det:
En chokladask full med foton från farfars barndom.
Ett handskrivet kvitto från farfars fasters lanthandel, daterat 1936.
Diabilder från pappas barndom och en kul makapär att titta på dem i.

Brev som farfars farmor Hilda fick av sin bror som utvandrade till Amerika i slutet på 1800-talet.
Det är så himla spännande att få en liten glimt av alla dessa levnadsöden och en grymt häftig känsla när man lyckas reda ut något klurigt. Som att anledningen till att ens farfars farmors bror slutade höra av sig till familjen var att han dog i en lavinolycka i Kalifornien. Men mer om det en annan gång...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow Linnea, vad coolt! Jag har alltid varit intresserad av slaktforskning, men aldrig gjort nagot djupare. Min mamma gjorde en del, hon jobbade deltid pa invandrarinstitutet i Vaxjo ett tag till och med. Ska bli spannande att lasa mer om Dina fynd!!

Aase sa...

Det är spännande att ta reda på hur det var förr i släkten....
Jag har återupptagit kontakten med mina kusiner på pappas & mammas sida, ska snart hälsa på mammas sida i Stockholm och till hösten Kusinträff med pappas sida!

Sockergrynet sa...

Oj vilken skatt du har där! Förstår att du vill veta mer! Jag skulle också vilja släktforska... se vad jag kommer ifrån. Ska bli spännande att få se vad du hittar!

Cath. sa...

Härligt att släktforska, skojigt att ta reda på mer om sitt ursprung och vilka ledvandsöden som finns där.
Lycka till! Får se om jag får tid till det nån gång också...
Kramar i massor!