onsdag 4 maj 2011

Jord under naglarna

Det här blir andra sommaren i denna lägenheten och jag har bestämt mig för att det är hög tid att göra balkongerna trivsamma. Den inglasade piffade jag upp en hel del förra året men den andra har inte fått mycket kärlek. I helgen köpte vi vindskydd, krukor och växter och ikväll har jag planterat.
Vi valde vars två perenner och eftersom de blommar senare kompletterade vi med några blommande växter. Jag kör på rosa i min kruka, två anemoner i olika nyanser och en dahlia. Andreas blandade friskt; en gul lysia, en röd fuchsia och så en vit margerit. Hoppas de kommer trivas!
Dahlian vill egentligen ha en hel del sol och på vår balkong är det bara en liten stunds kvällssol. Men jag tyckte den var så vacker så det fick bli en chansning. Förhoppningsvis så klarar den sig där och annars är det inte hela världen (utom för den stackars blomman).
Vi har också två krukor med alunrot från mina föräldrars trädgård. De såg ganska ynkliga ut efter den hårda vintern men nu har de börjat växa till sig och där är redan flera blomstänglar på gång.
Påskliljorna sjunger verkligen på sista versen. Men oj vilken härlig färgklick de varit de senaste veckorna!
Problemet på vår balkong är de äckliga duvorna som envisas med att sitta på räcket och bajsa och hohoa och stirra ondsint. Nästa projekt blir att sätta upp ståltråd så att de inte kan landa på räcket. När det är klart ska det nyinköpta vindskyddet hängas upp.
Även på den inglasade balkongen har det hänt saker ikväll. Jag har sått morötter och California Poppy i min nya fina rosa hink. Detta är verkligen ett experiment, vallmofröna fick jag för fyra år sen av min vän Denise i Kalifornien så frågan är hur mycket växtkraft där finns kvar i dem. Morotsfröna fick jag förra året av min syster och jag undrar vad de tycker om att bo i en liten hink. Testar man inte får man inte veta.
När det gäller blommor på den inglasade kör jag på ett säkert kort, en repris från förra året. Pelargonerna är väldigt tåliga och trivs bra i den extrema värmen på en inglasad balkong med sol hela dagen.

Nej, nu får det vara nog med blommor och jord för idag. Nu ska jag bekanta mig med min nya, fina symaskin :)

5 kommentarer:

Skytten sa...

Vad fint du gör, blir verkligen sugen på att pyssla lite själv : )

Marie - Med mina händer... sa...

Yey! Superfint! Vad kul att komma igång med odlingar.

allram sa...

Blir så sugen på en fika på din mysiga balkong. Härligt med färgerna.

Edith sa...

Vi sådde oxå morötter, men det var utomhus och förra veckan, då det var varmt, och vi hoppas de inte dog under maj-snöandet. :) Jag älskar verkligen de där virkade svamparna som du har gjort till er innebalkong, de är så söta! Hoppas era plantor trivs!

Kram Edith

Anonym sa...

Jag och sonen planterade morötter i hink förra året. Dock var våran hink lite för liten men de tog sig och blev väldigt små morötter men väldigt stor blast. Lycka till med dina. Kram